Kineska kuhinja

Kina na tanjuru

Kuhanje je usko povezano sa svim važnim životnim aspektima Kineza uključujući i njihovu filozofiju i prirodnu medicinu. Umijeće kuhanja se još poistovječuje s kazalištem i glazbom u Kini. Kinezi vjeruju da konzumiranje hrane nije samo nužnost, već je i zadovoljstvo koje donosi zdravlje i harmoniju, mir i dugovječnosti.

 

Kineska kuhinja je jedna od najstarijih na svijetu. Također je jedna od najpopularnijih u Aziji. Seže nekoliko tisuća godina u prošlost, a počinje u doba prvih careva. Već tada se smatralo, da ono što se može naći na tanjuru, utječe na zdravlje i dobrobit, jasnoću uma i harmoniju duha. To vjerovanje se nastavilo sve do naših dana. Za kineze, hrana nije samo svakodnevni ritual, već je povezana sa svakim ugodnim trenutkkom u njihovom životu. Kinezi idu toliko daleko da kažu da nacija koja ne može raspoznati okusa, a time ne može kuhati niti ima vlastitu kuhinju, doista nema nikakvu kulturu uopće. Za njih je civilizacija strogo povezan s hranom.

 

Velika pozornost se u Kini dodjeljuje ne samo na okus, miris i boju jela, već i na to kako će se to jelo pripremiti i poslužiti.​. Kuhanje je oblik umjetnosti, a jela često nose pjesničke nazive. Čak i običan pozdrav u Kini odnosi na hranu 'Nǐ chi le ma?' znači jednostavno 'Jeste li već jeo?'. To se, naravno, ne treba shvatiti doslovno, to vise odgovara europskom 'Kako ide?' ili 'Što ima?'.

 

Jedi za dobro zdravlje!

 

Kineska kuhinja smatra se jednom od najzdravijih u svijetu. To nije samo zbog činjenice da dominira povrće, a jela se pripremaju korištenjem minimalne količine masti. Već je to uglavnom zbog toga što se kineska kulinarska tradicija kombira s kineskom prirodnom medicinom, gdje je zdrava prehrana jedno od najvažnijih pravila.

 

Prema preporukama, u kineskoj kuhinji se nastoji uskladiti jela i njihove metode pripreme s trenutnom aurom i fizičkim stanjem tijela. Kinezi tvrde da se u svakom godišnjem dobu treba jesti samo ono što je lako dostupna u određenoj klimatskoj zoni i što može biti pohranjeni u prirodnim uvjetima. I tako, na primjer, potrošnja večih količina rajčica, krastavaca ili voće uzgojenog u staklenicima šalje tijelu lažni signal da se treba rashladiti. Takovo povrće i voće sadrže velike količine kalija, koji u kineskoj medicini ima efekt hlađenja. Termoregulacija u našem tijelu počinje zakazivati - pore na koži se otvaraju, počinjemo se znojiti, a tijelo umjesto da zadržava toplinu, počinje ju zračiti prema van. Dakle, povećava se rizik od prehlade.

 

U kineskoj kuhinji, posebna se pažnja posvećuje poznavanju prirode hrane. Kinezi vjeruju da svaki okus može biti dodijeljen pojedinom organu u ljudskom tijelu. Stoga konzumacijom određenog proizvoda možemo utjecati na oslabljeni organ, primjerice, zeleni krastavac ima pozitivan učinak na jetru i crijeva, crvena rajčica liječi srce i krvni tlak, a bijeli luk djeluje na pluća.

 

Dvije prirode, pet okusa i pet faza

 

Kinezi vjeruju da osoba koja priprema hranu prenosi svoju energiju na jelo. To da je prema tome bitno da ta osoba nije pod utjecajem negativnih emocija, jer takva hrana neće biti zdrav. Za kineze, sklad je ono što je važno u umjetnosti kuhanja i prehrane. Kineska kuhinja je povezana sa kineskom filozofijom, a time i njenom glavnom porukom odnosno vjerovanjem u prirodnu ravnotežu između sila.

 

Kinezi prepoznaju pet glavnih okusa i prirodu yin i yang u hrani, uključujući začine. Oni tvrde da slatki, kiseli i pikantni okusi posjeduju pomlađujuća yin svojstva, dok slani i gorki okusi sadrže toplu prirodu yang. Postupak pripreme hrane djeluje na sličan način, yin-tip hrana, pripremljen na pari, ohladiti će tijelo, a yang-hrana, pripremljena na žaru, će zagrijati tijelo.

 

Kineska kuhinja pridaje veliku pozornost tome da se kuhanje provodi u skladu s tzv. tokom 'hranjenja' po pravilu Pet Elemenata (Pet Faza).

(napomena: vise informacija će uslijediti nakon što kliknete ovdje)

 

Grupacija Tiens razvoj svojih dodataka temelji na teoriji pet elemenata. Teorija seže do antičkih vremena. Njegova pretpostavka je da se priroda i svemir sastoje od pet osnovnih elemenata: drvo, vatra, voda, zemlja i metal. Isto se odnosi na čovjeka. Kroz njegovu podložnost vladavini pet elemenata čovjeka je ujedinjen u cjelovitost prirode. Sve što može rasti je spade pod element drva. S druge strane, vatra je predstavlja sve što pokazuje toplinu. Sve s hidratantnim svojstvima pripada elementu vode, a sve što je gusto, teško i može formirati bazu je dodijeljeno zemlji. Element metala izrađen je od svega što je fokusirano i koncentrirano u sebi samom.

 

Naučite vise o Pravilu Pet Elemenata: Kineski concept zdravlja

 

Smisao je da je tijekom pripreme jela značajan stvarni redoslijed dodavanja ​​svakog od sastojaka, a hrana treba sadržavati svaki od pet elemenata. To je zbog činjenice da je svaki element povezan s jednim od pet okusa. Prema teoriji o Pet Faza, nije bitno s kojim smo sastojkom jelo započeli, nego s kojim smo ga završili. Konačni sastojak ojačava organ s kojim ga povezujemo.

 

Kinezi tvrde da ako se komponente jela dodaju kaotično, njezin sklad može biti oštećen, a time i pokvaren okus pripremljenog jela. Dugotrajno konzumiranje hrane pripremljene u nesklada s Pravilom Pet Faza može donijeti kaos u nečijem životu.

 

Pravilo skladnosti također se odnosi i na pića. Ona ne bi trebali biti ni previše vruće, jer to negativno utječe na želudac, ni prehladna, jer je to uzrok apatije.

 

Vitak kao Kinez

 

Vladavina sklada u kineskoj kuhinji je razlog zašto Kinezi održavaju gotovo stalnu tjelesnu težinu tijekom svog života. U Kini gotovo nema pretilih ljudi. Znanstvenici su otkrili da čak i unatoč činjenici da Kinezi konzumiraju u prosjeku 30 posto više hrane u odnosu na tipičnog europljanina, oni ostaju 20 posto vitkiji.

 

Kineski kuhanje, iako regionalno vrlo raznolika, ima nekoliko zajedničkih osobina. Prije svega, ona se temelji na četiri grupe proizvoda: žitarice, povrće, meso i voće. Zbog niske tolerancije na mliječne proizvode, Kinezi gotovo nikad ne koriste kravlje mlijeko za kuhanje, i zamijenjuju ga sa sojinim mlijekom, slično kao što je I najpopularniji sir tofu. Najviše