Kineske poslastice

 

Tradicionalan europski desert koji se servira na kraju obroka nije poznat u kineskoj kuhinji. Slatkiši se u kineskoj kuhinji obično pojavljuju između obroka – kao prilog za balans okusa ili kao tradicionalno jelo za praznike.

Okus slatkog nije najomiljeniji u Kini. Usprkos raznolikosti kineske kuhinje, torte i ostala slatka jela nemaju mjesto na meniju. U Kini je popularan slatki obrok – svježe voće, kao longan ili liči, koji se još zove i kineskom šljivom, ili voće koje se termički obradi (pržene jabuke, kandirane jabuke, ili šljive umočene u sezam i punjene rižom kuhane na pari. Tijekom vrućih ljeta poslužuje se zdjela od lubenice. Šuplja lubenica koristi se kao zdjela za mandarine, pulpu lubenice i šećer. Ona se poslužuje rashlađena. 

Blagdanske slastice

Kinezi preferiraju slatko tijekom blagdana. Tijekom kineske Nove godine, na stolu se mogu naći ravioli punjeni mesom ili povrćem, pa čak i slatkiši ili torta. To ima posebno značenje – slatko na stolu označava da će nadolazeća godina biti slatka, odn. puna ugodnih događaja. Rižine okruglice sa slatkim punjenjem povezane su s proslavom Nove godine, one su simbol  obiteljske sreće. Mjesečev kolač je obavezan slatkiš u Jesenskom festivalu i također obavezan poklon za članove obitelji, prijatelje i kolege na poslu sa željom da budu sretni i prosperitetni. Najtradicionalnije punjenje mjesečevog kolača je punjenje od datulja-oraščića-badema. Kinezi vole eksperimentirati pa ih ponekad napune i punjenjem od bijeloga graha. Neki od njih su punjeni s kuhanim i slanim žutanjkom pačjih jaja. 

Riža igra glavnu ulogu

Riža je neizostavna u kineskoj kuhinji. Poslužuje se i u slatkoj varijanti, npr. u kombinaciji s datuljama, u obliku rolica koje se motaju u lišće šećerne trske ili korijen lotosa. Jedno od najpoznatijih kineskih slatkih jela je Rža 8 blaga. Posebno se priprema s oraščićima, suhim voćem i kandiranim voćem, poput smokvi i višanja. Kolačići i rolice se rade od rižinog brašna slično kao i europske okruglice – knedle.

 

Ne samo slatko

Kineska specijalnost je miješanje okusa. Sastojci u hrani, zbog kojih bi u Europi pomislili na desert kombiniraju se u lokalnoj kuhinji sa “suhim jelima” i obratno. U kineskoj je popularan kolač od graška ili desert napravljen od gomolja koji je sličan krumpiru na pari. Slatko voće poput ananasa dodaje se u mesna jela i gljive.

Kolačići sreće

Možda najrašireniji na svijetu kineski kolači su kolačići sreće. Oni ne samo da su ukusni, pružaju i mnogo zabave.

Sastojci
Za napraviti- kolačića potrebno je:

- 45-50 papirića na kojim trebate napisati proročanstva i poruke

- 30 grama brašna,

- 3 žlice šećera,

- 3 jaja,

- 2 žlice ulja,

- prstohvat soli,

- bademi i oraščići (jedan badem za jedan kolačić) – oni se ne moraju dodat, ali će obogatiti okus.

Priprema
Dodajte jaja, šećer, ulje i sol u brašno. Umijestite i dobro izvaljajte tijesto. Koristeći staklenu čašu izrežite krugove. U svaki od njih stavite komadić papirića, bademe ili lješnjake.  Presavinite i načinite polumjesec. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C 15-20 min.

Primjeri izreka za kolačiće:

`Ono što vidiš je ono što možeš vidjeti’

`Budi strpljiv, Veliki zid Kine se nije sagradio za jedan dan.`

`Svjetlo male svijeće ti može pomoći u potrazi za velikim stvarima`