Kušajte kinesku kuhinju

U Kini je vrijeme provedeno za stolom pravi ritual. To je prilika da uživaju u ukusnoj hrani, razgovoru, ali i oblik poklona koji Kinezi poklanjaju svojim gostima. Prije prihvaćanja poziva na večeru, bitno je naučiti nekoliko osnovnih pravila ponašanja kako bi se izbjegle neugodnosti.

Za Kineze ništa ne učvršćuje odnose u obitelji, profesionalno i među prijateljima kao zajednički obrok. Bitno je zapamtiti da je poziv na ručak ili večeru poklon. Ako nas Kinezi zovu u restoran, običaj je da oni plate cijeli račun. Ako će svatko platiti svoj dio računa to će se smatrati velikim faux pas-om (pogreškom). Zauzvrat će očekivati pozivnicu od druge strane.  

U Kini je vrijeme provedeno za stolom pravi ritual.

Za okruglim stolom

Tradicionalni kineski stol je okruglog oblika. Kinezi vjeruju da takav oblik zbližava ljude, bez obzira na socijalni status ili poslovnu hijerarhiju. No, čak i za okruglim stolom neka mjesta imaju bolju ili lošiju poziciju. Bolja su ona koja gledaju prema ulazu, a lošija ona koja su bliže vratima. Počasni gost uvijek sjedi desno kraj domaćina, a ostali gosti nasumično. Na stolu će gosta uvijek dočekati: mala porculanska zdjelica, plosnati tanjur, štapići za jelo i šalica ili čaša. Ako domaćin stavi porciju hrane na naš tanjur to je znak simpatije, jer će odabrati samo najbolje za svoje goste. No, nije iznenađujuće ako to učini sa svojim, već iskorištenim štapićima.

Štapići za jelo – produžetak prstiju

Kada prihvatite poziv za večeru kod Kineza, vrijedi naučiti koristiti štapiće jer oni smatraju korištenje pribora za jelo barbarskim. Oni smatraju štapiće produžetkom svojih prstiju.  Tradicija korištenja štapića za jelo postoji tisućama godina. Tijekom pauze između obroka štapići se trebaju položiti na tanjur ili naslonjene na posebne stalke desno od tanjura. U skladu sa starom kineskom izrekom, da li je netko naučio služiti se štapićima, testira se na 3 načina: traži se da podigne zrno riže do usta, gleda se sposobnost hvatanja strijele u letu i sposobnost tjeranja komarca koji leti oko njegove glave.  

To je prilika da uživaju u ukusnoj hrani, razgovoru, ali i oblik poklona koji Kinezi poklanjaju svojim gostima.

A što je na stolu?

Na stolu je sva hrana položena u sredinu. Posložena je na poseban pokretni dio kako bi mogli bolje dijeliti hranu. Prema tradiciji, meni se treba sastojati od najmanje 3 priloga, 4 vruća jela ili juhe koji su posluženi u kratkim intervalima. Još jedan kineski običaj je dodavanje dodatnog jela prema broju gostiju, i svatko od njih bi trebao kušati sva jela na stolu. U svakodnevnom životu, Kinezi se zadovoljavaju s 4-6 jela za ručak ili večeru. Vrijedi primijetiti kako Kinezi imaju samo 2 obroka dnevno – skroman doručak baziran na riži i ručak ili večeru koji se sastoje od više vrsta jela.  

 

Gostima se jela serviraju određenim redoslijedom. Pomični dio na koji se stavlja hrana usmjerava se tako da novo servirano jelo uvijek završi ispred počasnog gosta. Ostali gosti trebaju pričekati dok počasni gost prvi ne kuša jelo. Tijekom prve grupe jela, potrebno je kušati samo manju količinu hrane, dok se veće količine hrane konzumiraju tijekom drugog ili trećeg serviranja. Vrijedi zapamtiti da se zadnji obrok nikako ne smije uzeti, već mora ostati na pladnju. Kinezi prazan tanjur smatraju znakom gladi i to bi za njih značilo da nisu pripremili dovoljnu količinu hrane za svoje goste.   

Gan bei! - zdravica

Tradicionalan zeleni čaj i razne vrste alkoholnih pića nalaze se poslužene na stolu. Ako je naša čaša napunjena domaćinu treba zahvaliti tako da se lagano prstom udari o rub stola. Alkohol se ne smije konzumirati prije prve službene zdravice koju obično održi počasni gost. Zdravica glasi ”Gan bei!” što znači – isprazni svoju čašu ili jednostavno – naiskap. Nakon prve zdravice prihvatljivo je isprazniti svoju čašu, pa čak i ukazati na to da je prazna. Kinezi vjeruju da nitko ne smije piti alkohol sam što obično rezultira time da svatko nazdravlja sa svakim kako se nitko ne bi osjećao izostavljenim.  

Kada prihvatite poziv za večeru kod Kineza, vrijedi naučiti koristiti štapiće jer oni smatraju korištenje pribora za jelo barbarskim.

Što se za stolom ne bi smjelo?

Za Kineze je hranjenje i gozba za stolom jedan oblik relaksacije. Teške i tužne teme razgovora se ne koriste. Također treba biti oprezan sa šalama i humorom za čije je razumijevanje potrebno veće znanje o kulturi tog naroda.

 

Odbijanje hrane je kršenje društvene etike, ako se odbija, za to mora postojati opravdan razlog. Ako imamo dobar apetit, trebamo izbjegavati naginjanje preko stola za jelom – zbog toga Kinezi koriste pokretni pladanj na stolu kako bi svatko mogao doći do željenog jela.

Mnogo grešaka za stolom povezano je s korištenjem štapića za jelo. S njima se ne smije igrati niti lupkati po stolu ili tanjuru. Posebno uvredljivo bi bilo položiti štapiće okomito u zdjelu s rižom jer to predstavlja ritualno jelo za mrtve. Kineski domaćini bi to mogli protumačiti kao da im želite smrt.

Za stolom s poslovnim partnerom

Kinezi vjeruju da je zajednički obrok s ljudima s kojima su povezani poslovno vrlo bitan za njihov odnos. Oni vjeruju da to donosi uspjeh u poslu. Tijekom takvih sastanka vrlo je bitno izbjegavati temu „posao“. Obično se takvi sastanci održavaju u restoranu i traju oko 2 sata. Strana koja poziva dočekuje goste ispred ulaza u restoran. Osoba koja je na najvišem položaju u poslovnoj hijerarhiji ulazi prva i ona je počasni gost za stolom. 

 

Ne morate brinuti o rasporedu sjedenja jer obično domaćin pokazuje gdje će tko sjediti. Tijekom poslovne večer bonton je gotovo isti kao i kod obične kineske večere. Zapamtite da je bitno stalno naglašavati kako je hrana ukusna jer to Kinezima simbolizira da imate samo dobre želje za njih kao njihovi gosti. Alkohol se također poslužuje tijekom kineskih poslovnih večera. Ako ne namjeravate piti alkohol te večeri, bolje da imate dobru ispriku jer je za Kineza osoba koja odbija nešto što mu on ponudi znak da je to osoba od nepovjerenja. Večera je gotova kad se serviraju vrući ručnici. Nije potrebno davati napojnicu osoblju jer će to učiniti domaćin. Kako bi održali dobre poslovne odnose, poziv za sličan oblik večere treba biti upućen i od gosta prema domaćinu. Najbolje mjesto za to bi bio kineski restoran jer su Kinezi jako povezani s njihovom kuhinjom. Bitno je zapamtiti da naša poslovna večera ne smije biti „manja“ od one na kojoj smo prethodno bili.   

Kinezi vjeruju da je zajednički obrok s ljudima s kojima su povezani poslovno vrlo bitan za njihov odnos.