Tajne ljepote žena iz Azije

Besprijekoran ten, lice bez bora, graciozna figura, sjajna kosa – ideje i snovi o ljepoti kod žena u Aziji nisu drugačiji od onih iz Europe. Savršenstvo postižu uzimajući najbolje iz tradicije i moderne tehnologije u kozmetici.

Izgledati mlado i zdravo važno je za žene iz Azije. Stoga je popularnost korištenja kozmetike protiv bora izražena i kod 2o-godišnjakinja. Razlog tome još nije toliko popularan na Zapadu, anti-ageing filozofija koja govori da je bolje prevenirati posljedice starenja umjesto da ih se sanira nakon što nastanu na licu i tijelu. Žene iz Azije koriste i više od 10 proizvoda dnevno. Npr., koriste čak 3-4 različita proizvoda za područje oko očiju u jednom ritualu, ujutro i navečer. Veliku pažnju posvećuju i čišćenju kože.

Sunce? STOP!

Žene iz Azije, kada je riječ o brizi za ljepotu, cijene najnovija postignuća visoke tehnologije i kozmetici i estetskoj medicini, ali i prirodne sastojke i rituale koji se koriste stoljećima u njezi kože u njihovoj kulturi, zeleni čaj ili masaža, npr. One su opsjednute utjecajem zračenja, stoga naglašavaju važnost korištenja zaštite od zraka sunca, posebice sunčanih naočala i proizvoda s faktorom, i suncobrana tijekom šetnje na vrući ljetni dan. Za njih je lijepa koža koža bez tragova tamnjenja od sunca, blijeda koža je idealna pa koriste i veliki dio proizvoda za posvjetljivanje kože.

Put do čovjekova srca... ljepote je kroz želudac

Azijatkinje znaju da ono što jeeemo ima veliki utjecaj na ljepotu. I to se ne odnosi samo na održavanje vitke figure, nego i na spoznaju da i najskuplja kozmetika na svijetu neće djelovati ako nema dobru potporu iz unutrašnjosti organizma. Azijska kuhinja nije samo ukusna i zdrava, dobra je i za ljepotu. Sastoji se većinom od voća i povrća – izvora vitamina C i E – jakih antioksidansa koji se bore protiv posljedica starenja. vitamins including vitamin C and E - strong antioxidants fighting free radicals responsible for ageing.

Azijska prehrana bogata je ribom, koja je osim svoje bogate energetske vrijednosti odličan izvor nezasićenih masnih kiselina (omega-3). (BILJEŠKA: hiperlink na TIENS Omega-3 dodatak prehrani). Te kiseline ne pridonose samo prevenciji i olakšanju simptoma tzv. bolesti modernog doba, one potiču i preirodne procese regeneracije kože, smanjuju iritacije i oticanje i odgađaju procese starenja. Morska hrana, osim omega – 3 kiselinasadži i mnoge vitamine (posebice B) i minerale poput selenija, cinka, željeza, magnezija, kalcija, flourida. Oni su bitni ne samo za normalnu funkciju tijela (npr. kalcij- izgradnja kostiju), već i za poboljšanje općeg stanja kože pojačavajući njezin elasticitet.  

Soja je još jedan važan element prehrane u Aziji, sličnost s morskom prehranom ima u tome što je izvor omege-3 i B vitamina, ali također sadrži i izoflavonoide – prirodne fitoestrogene. Nakon ulaska u tijelo oponašaju djelovanje estrogena. Tako mogu pomoći u uspostavljanju hormosnke ravnoteže kod žena, čime mogudjelovati i na stvaranje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u dubljim slojevima kože. Povrh svega, oni su i snažni antioksidansi. Što se tiče prehrane za ljepotu, u Kini su popularni plodovi kineske datulje, sjemenke lotosa i korijen ginsenga, dok su u Japanu popularne – alge. 

Azijatkinje svoju prehranu obogaćuju dodacima prehrani. Njihova upotreba je u Aziji široko rasprostranjena.

Prirodni saveznici ljepote

U održavanju i postizanju prirodne ljepote u ŽAziji tradicija i priroda igraju veliku ulogu. U kineskoj kulturi, riječ balans ima posebno naglašeno značenje. Stoga im je ideja o stresu, napetost i ostale stvari koje negativno utječu na ljepotu velika nepoznanica.

Masaža lica igra veliku ulogu u brizi za ljepotu. Milovanje, tapšanje i štipanje kože poboljšava opću napetost kože, opušta mišiće i prevenira ponovnu pojavu bora. Dobrobiti soje ne prepoznaju se samo unošenjem kroz prehranu, već se njezini korisni sastojci koriste i pri izradi i aplikaciji kozmetičkih preparata za njegu kože. Posebno je učinkovita u kozmetici protiv starenja. Njeni aktivni sastojci povećavaju tonus i hidrataciju kože.  

Još jedan kozmetički hit u Aziji je zeleni čaj. Stoljećima se samtra izvorom ljepote i mladosti. Njegova izvanredna svojstva koriste se i u kozmetologiji, uglavnom zahvaljujući polifenolima. Ti sastojci izvlače svojstva antioksidansa (uklanjaju slobodne radikale), što djeluje snažnije od vitamina C i E. Kao rezultat korištenja kozmetike koja sadrži antioksidanse, vezivno tkivo kože i krvnih žila postaje snažnije, i koža je bolje zaštićena od UV – zračenja. To je razlog zašto se ekstrakt zelenog čaja često koristi u proizvodima koji su napravljeni za borbu protiv starenja. Another cosmetological hit made in Asia is green tea. For centuries now it has been considered a source of health and youth. Its remarkable properties have been applied also in cosmetology, mainly thanks to polyphenols. These compounds exhibit antioxidant properties (remove free radicals), which in addition work more potently than vitamins C and E. As a result of using of cosmetics containing antioxidants, the connective-tissue of the skin and blood vessels become stronger, and the skin is better protected against UV radiation. This is the reason green tea extract is often used in preparations, which are designed to combat ageing. Učinkovit je kod njege maldenačke kože jer smanjuje pretjeranu proizvodnju masnoća odgovornih za masnu kožu. Zeleni čaj se kosristi i u anti-celulitnoj kozmetici, šamponima, regeneratorima, i zahvaljućujući divnom mirisu i u parfemima i losionima za tijelo. Domaći recept Kineskinja za lijepu kosu je, npr. tekućina za ispiranje pripremljena od dvije šalice zelenog čaja i 12 kapi ružmarinovog ulja.

Biser, kamelija i pastirska iglica

U Azijskoj prirodnoj kozmetici, jasmin je vrlo popularan. Jaminovo ulje omekšava kožu, istovremeno jačajući zaštitna svojstva kože, ublažava iritacije i nadomješta deficit lipida. Hidrira ne samo epidermis, već i dublje slojeve kože. Kozmetika na bazi praha bisera često se koristi kod žena iz Azije. Prah bisera ima anti-upalna sojstva, antibakterijska i svojstva medicinskog sustava „hlađenja” tijela. Kineskinje kažu da pomaže kod bora, poboljšava tonus kože, izbjeljuje i štiti od sunca. Japanke pak imaju slabu točku na kozmetiku s uljem kamelije. Trljaju tsubaki – ekstra djevičansko ulje sjemenki kamelija na kosu i nokte, lice, vrat i tijelo. Pomaže kod strija, promjena u boji kože i sjajno je u njezi kože. Pravi izvozni blockbuster Japana u kozmetologiji je maska od kapi patirske iglice, koje intenzivno hidratiziraju, zaglađuju i posvjetljavaju promjene u boji kože, smanjuju bore i poboljšavaju izgled kože

Za ime predivnog tijela

Briga u tijelu u Aziji, osi onog kozmetičkog djela, uz masažu uključuje i fizičku aktivnost. Različite vrste azijskih masaža, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, vraćaju harmoniju i energiziraju. Svrha im je poboljšati psihičko i fizičko stanje. Jedna od najpopularnijih je shiatsu masaža, tzv. „masaža prstom”, koja je namijenjena za individualne potrebe svakog organizma. Shiatsu masaža se izvodi na strunjači, bez upotrebe ulja, u udobnoj odjeći. Terapeut tijekom tretmana pritišće svaki dio tijela, regulirajući protok energije qi. To potiče dobro raspoloženje, ali ima i pozitivne učike na izgled jer poboljšava funkcije kardiovaskularnog i limfnog sustava.

Javno vježbanje je specifično za Aziju, posebice Kinu. Na otvorenom, u parkovima, Kinezi se okupljaju na raznim vrstama tjelovježbe – tai-chi, kung-fu, yoga, pa čak i na posebnim vježbama za seniore. Sve te vrste aktivnosti utječu na harmoniju tijela i duha, poboljšavajući kompletnu fiziologiju tijela, osiguravajući zdravlje, kondiciju, a time i ljepotu.