Uvod

Kineski je jedan od najtežih jezika na svijetu. Ipak, više od 50 milijuna stranaca nauči ga diljem svijeta. Oni su to učinili zbog poslovnih kontakata, kako bi saznali više o kineskoj kulturi ili bolje komunicirali tijekom putovanja po Kini. Oni koji su već počeli, skloni su reći da je učenje kineskog vrlo privlačno.

Kineski jezik je trenutno među najpopularnijim egzotičnim jezicima koje uče Europljani. Neki ga uče iz profesionalnih, a neki iz privatnih razloga. Ipak, osoba koja govori kineski je cijenjena i tražena od strane poslodavaca.

Na kineskom znači na mandarinskom?

Ne postoji jedan govorni kineski jezik. To je zapravo skupina srodnih jezika iz Sino-tibetanske obitelji jezika. Neke od njih su pronađeni u Kini, iako ih neki sociolozi razlikuju više od desetak. Kantonski dijalekt govori gotovo 80 milijuna ljudi. Osim toga, kineski dijalekti međusobno se razlikuju toliko da osoba iz južnih dijelova Kine moge imati poteškoća s razumijevanjem kineske osobe iz sjevernih dijelova. Jezik, tradicionalno nazivan kineskim i učen od strane stranaca zapravo je mandarinski. To je službeni jezik u Kini od 1950.

Pisanje koje spaja

Ono što povezuje Kineze nije jezik, već pisanje i kineski znakovi. Oni su se već koristili prije četiri tisuće godina. To je dakle najstarije pismoe u svijetu još uvijek u uporabi. To znači da ako netko zna dovoljno znakova, u stanju je čitati tekst iz dnevnih novina, kao i tekst datiran od prije nekoliko tisuća godina. U početku, kineski su znakovi prikazivali određene predmete: sunce, čovjeka. Svaki je znak odgovarao riječ i slogu. Uz razvoj pisma, znakovi su također prošli metamorfozu, postali sofisticiraniji i manje doslovni. Unatoč mnoštvu kineskih dijalekata, znakovi su ostali isti u svim dijelovima Kine. Glavna poteškoća u učenju kineskih znakova je ta da je svaki pisan na određeni način, čak je i redoslijed svake pisane linije važan. Znakovi odgovaraju pojedinim slogovima, što je razlog zašto se kinesko pismo naziva jednosložno pismo. Danas se većina likova sastoji od dva elementa: fonetski - što ukazuje na izgovor i smisaonu komponentu.

Teško, ali isplativo

Kineski je među jezicima koje je najteže naučiti. Prvo, zbog toga što je tonski jezik, što znači da se svakom slogu dodjeljuje određeni ton implicirajući određenu modulaciju glasa. Takav isti slog izgovoren na različite načine imati će različita značenja. Ukratko, ton definira značenje riječi. Postoje četiri tona na mandarinskom kineskom: visoki, dižući, padajuće rastući, padajući.

Drugi izazov u učenju kineskog je broj i složen sustav znakova. Postoji čak 50.000 njih na kineskom (iako neki izvori tvrde da je broj 'samo' 20.000), plus sustav pisma je još uvijek otvoren, nove riječi se neprestano stvaraju. Navodno je dovoljno da naučite 'samo' 3.000 kineskih znakova da bi mogli čitati npr. novine (za to Kinezu treba osam školskih godina), no za jednostavno čitanje i pisanje, potrebno je naučiti dva puta toliko znakova. Dobro obrazovani Kinezi koriste oko 6.000 znakova.

Još jedna poteškoća kineskog jezika su... izreke. Postoji mnogo njih. One se koriste u razgovoru pogotovo od strane obrazovanih Kineza. Međutim, nije dovoljno naučiti znakove koji se koriste kako bi ih zapisali. U razgovoru s Kinezima, čitanju kineske književnost, potrebno je imati znanja o povijesti poslovice, tek tada je moguće shvatiti kontekst u kojem se koriste. Kinezi vjeruju da je teško strancima naučiti njihov jezik. Dakle, ako stranac izgovori ležerno 'Ni Hao "(Zdravo), to će biti dočekano s entuzijazmom bilo koje kineske osobe.

Koliko dugo učiti?

Učenje kineskog na komunikacijskoj razini može potrajati do 2,5 godine. Ipak, prema onima koji već uče kineski, kako bi mogli putovati diljem Kine dovoljno je učiti kineski godinu dana, intenzivno - 5 puta tjedno po barem sat vremena. Zanimljivo, osnove jezika nisu teške, dok je najteži dio učenja jezika - gramatika, gotovo nepostojeća u kineskom. Nema deklinacija, konjugacija, spola ili množine.

Unatoč neupitnim poteškoćama u svladavanju jezika, nema razloga da se osjećate obeshrabreni, jer oni koji uče kineski tvrde da je vlo privlačan i da kineska kaligrafija uči strpljenju. Kineski se može učiti na tečajevima, na privatnim lekcijama, ali i samostalno korištenjem e-učenje. Kao i kod bilo kojeg stranog jezika, najbolje je imati izravan kontakt s jezikom koji težite naučiti. Dakle, poželjno je otputovati u Kinu ili iskoristiti jezične tečajeve organizirane u zemlji. Također nudimo kineski mini-tečaj. Tijekom sljedećih lekcija, želimo objasniti osnove vokabular i fraze korisne u interakciji s Kinezima.